Digitalni ispis je najnovija inovacija u tiskanju tekstila. Metoda ispisa temeljena na INKJET-u omogućuje proizvođačima ispis gotovo svakog dizajna na različite vrste materijala. Kod ispisa se koriste digitalno dizajnirane datoteke koje pisaču daju potrebne informacije o bojama.

Kod analognog tiska je potrebno pripremiti uzorke i šablone uz ograničen broj boja kako bi se uzorak prenio na tkaninu. Prednosti digitalnog tiska naspram analognog su mnoge. Digitalni tisak omogućuje mnogo jeftiniju i bržu reprodukciju uz mogućnost prilagodbe dizajna na licu mjesta. Mogućnost reprodukcije uzoraka neograničenih oblika i boja u vrlo kratkom vremenu uz prilagodbu zahtjevima tržišta.

Prednosti digitalnog tiska na tkaninu:

  • Neograničene kombinacije boja
  • Visoka razlučivost (High resolution)
  • Ekološki prihvatljivije boje naspram drugih tehnika tiska (manje otpada tinte, velika ušteda energije i vode)
  • Neograničen broj ponavljanja
  • Stvaranje velikih i malih serija tiska
  • Kvalitetan ispis na širokom spektru materijala (svila, vuna, poliester, viskoza, miješane tkanine, pamuk)

Tkanina namijenjena digitalnom ispisu mora biti prethodno obrađena i premazana. Samim time se stvara sloj prihvaćanja za poboljšanje prodora, gustoće i iskoristivosti tinte.

Boje koje koristimo kod digitalnog printa na tkaninu su sublimacijske i pigmentne. Sublimacijske boje namijenjene su tisku na poliesterske materijale, a pigmentne koristimo za tisak na pamuk. Nakon ispisa na tkaninu, boju je potrebno fiksirati. Boju fiksiramo uz pomoć kalandera na određenoj temperaturi, ovisno o vrsti materijala.

Digitalni tisak je idealan izbor za stvaranje personaliziranih, jedinstvenih predmeta ili za masovnu proizvodnju raznih prilagođenih proizvoda.